Het werk gaat door:

link: St RCHF t/m feb 2018

schoolboeken

Nieuws 2021:
Wereldwijd hebben we met het Covid-19 virus te maken. Dit heeft op alle vlakken van ons leven impact. Ook op het werk van St. RCHF en het werken met Timmetje Muis. Scholen zijn ook in Roemenië de laatste maanden gesloten. Het nieuwste boek heeft nog geen nieuwe lezertjes kunnen vinden, helaas. Maar waar wij wel mee bezig zijn geweest is het online krijgen van alle Timmetje Muis boeken. Er is ook gewerkt aan de Engelse versies. Daar waar computers aanwezig zijn zullen kinderen op deze manier toch iets van onderwijs meekrijgen. Gezien de situatie in het NO van Roemenië zijn er helaas niet op alle plekken, waar normaler wijze de boeken naar toe zouden gaan, een computer aanwezig. Wel zien wij dat scholen in de wat grotere plaatsen en steden ook interesse hebben in het online materiaal! En dan zijn kinderen kinderen, wij maken geen onderscheid. Laat Timmetje maar zijn werk doen, daar gaat het om. Er is een hernieuwde samenwerking gekomen met het hoofd van het Crime Prevention team van het Suceava Police Inspectorate. Er is een contract voor 3 jaar getekend en deze dame heeft een hart voor kinderen en ondersteunt ons werk volledig! Timmetje heeft meegewerkt aan een nieuwe preventie folder over het branden van de kacheltjes die vaak in de huisjes op het platteland staan. Het aantal afgebrande huizen is enorm, vaak ontstaan door oorzaken die voorkomen hadden kunnen worden. Ook zijn er veel kinderen die brandwonden oplopen. Hoe staat het met de tekenplank van Timmetje? De tekeningen voor het nieuwste combi lees-opdrachten boekje Timmetje Muis en de Kleurenfontein zijn bijna klaar. Aan de opdrachten wordt nog gewerkt, dus in het kort: werk in uitvoering!


Nieuws 2020:
Hoe staat het ervoor met het project? Hier komt een update en meteen een vooruitblik van wat er in het eerste kwartaal van 2020 gaat gebeuren. Sinds vorig jaar wordt er gewerkt aan het Timmetje Muis Oefenboek. Dit boek telt 60 bladzijden aan oefeningen, die ook in de schoolboeken staan en meer. Op deze manier hoeft er niet meer in jke bakkde leerboeken zelf geschreven te worden. Het is een waardevolle aanvulling van het bestaande leerpakket en dit boek zal binnenkort gedrukt gaan worden. Vorig jaar hebben wij een mooie donatie van Give Europe Hope en St. Paulien gekregen. Verder liep er een spaaractie bij de supermarkt en de plaatselier. Dankzij een gulle gift van het bedrijf Smans NV (www.smans.com) kunnen wij in April 2500 boeken gaan drukken. Smans NV zal 174 boeken voor hun rekening nemen.

In ons laatste bezoek aan de scholen in Roemenië, in April vorig jaar, was het duidelijk dat dit werkboek erg welkom zal zijn. In de pdf Werkbezoek Roemenië 2019 staat meer informatie over dit bezoek. We kijken erg uit naar het gedrukte exemplaar en ik hoop dat de kinderen er even veel plezier aan gaan beleven als ik gehad heb met het maken en bedenken van elke bladzijde.

AFB2

Wanneer de boeken allemaal op hun plek zijn, moet er serieus nagedacht gaan worden over het verloop van het project. We zitten nu in het zesde jaar, er zijn meer dan 30.000 boeken gedrukt en we hebben nu een mooi basis leerpakket van een taal- lees- en rekenboek, een Spelend leren boek met 10 thema platen en twee Kijk- en Leerboeken, waarin alle plaatjes staan van de bestaande Kijk- en Leerplaatjes dozen, waarin in totaal zo’n 470 kaartjes zitten. Er wordt langzaam ook gewerkt aan een tweede leesboekje, maar het ultieme doel is om voldoende financiën bij elkaar te krijgen om het gehele pakket te kunnen laten drukken. Concreet betekent dit 50.000 euro bij elkaar sparen! Met dit bedrag kunnen we ongeveer 1500/1700 pakketten laten drukken. Wanneer er per school per boek 35 exemplaren gebracht worden, kunnen we tussen de 45 en 50 scholen van een volledig pakket voorzien. Dit is een doel waar ik met heel mijn hart naar streef en zou willen bereiken! Hoe weet ik nog niet precies, ik denk stap voor stap, zoals we in principe ook tot hier gekomen zijn.

AFB3

Een tijdje geleden kreeg ik een mail van mijn collega Brian uit Roemenië. Hij stuurde mij informatie over de Poverty Summit, die hij bijgewoond had. Er zat een rapport bij van de Country Manager van de World Bank Romania. Ik was, ondanks ik van deze cijfers wel op de hoogte ben, toch weer diep geraakt. Waarom? Achter de cijfers zitten kinderen, zo simpel is dat. Ik begrijp dat we niet alles zo belangrijk kunnen vinden, alle informatie "binnen" kunnen laten komen, maar ik wil toch graag een deel van zijn informatie met jullie delen. Het is in het engels, maar dat is hopelijk geen probleem. Een zin sprong er uit, dat 37% tot 40% van de 15 jarigen maar een beetje kunnen lezen, schrijven en rekenen!

Daarom probeer ik zoveel aandacht te krijgen voor materialen voor het jonge kind voor schooltjes in deze moeilijke gebieden. De opsomming hier beneden gegeven, is maar een afspiegeling van de harde werkelijkheid. Maar het geeft ook een beeld waarom het Timmetje Muis Educatief Project voortgang moet blijven hebben.

Hier komen enkele feiten:
Child Poverty in Romania:
Romania is one of the two poorest countries of the European Union, along with Bulgaria, and also the country with the highest level of inequality.
The number of children living at risk of poverty and social exclusion is extremely high at nearly 42% of all children.
Children are over 1.5 times more likely to be poor, than adults.
Children living in poverty are more likely to remain poor in their adult life due to inequalities of opportunity.
Nearly 22 per cent of Romanian children suffer from severe material deprivation.
Dramatic situation of children in Romania
Again some facts:
- Poverty and vulnerabilities are the highest amongst children with disabilities, and rural poor children.
- Approx. 300,000 children out-of-school; and early school leaving rate increased to 19%.
- 37-40% of 15 year-old students can barely read/write/count.
- Highest IMR (9‰) and Under 5 mortality (12 ‰) in EU.
- Highest and increasing MMR in the EU: 15/100,000.
- Declining immunization coverage and huge increase in measles deaths.
- 53,000 children living in public care (institutions and foster care).
Violence against children: 23,000 cases/year (under-estimated)
Increasing equity gaps within rural/urban, and those with disabilities.
Low coverage and poor quality of services.
Lack of investments in social services (especially basic services).
Investment in education is 2.7 % of GDP (4.7% EU average).

TOTAAL OVERZICHT TIMMETJE MUIS SCHOOLBOEKEN
2014:
3750 Invatare usora cu Timmy soarecele
3750 Geografie cu Timmy Soricelul
3750 Racheta din visul lui Timmy
225 Manualul ecucatorului Cartile Soricelul Timmy (Priveste si Invata)
225 Manualul ecucatorului Geografie cu Timmy Soricelul
225 Carduri de Invatare (box with 251 cards)
250 Children's Crime Prevention Books
2015:
3750 Limbajul cu Soricelul Timmy
2016:
225 Carduri de Invatara 2 (box with 217 cards)
225 Manualul educatorului Cartile Soricelul Timmy (Priveste si Invata)
2017-2018:
2500 Sa numaram cu Timmy
2500 Invatara usora cu Timmy 2
1500 Limbajul cu Soricelul Timmy
500 Children's Crime Prevention books
2019:
3500 Să învățăm și să ne jucăm cu Șoricelul Timmy"
1750 Cartea Șoricelul Timmy ‘Privește și Învață’ (Invatare usora cu Timmy soarecele)
2020:
2500 Timmies Exercise Book

In total: 31.125 books/boxes

AFD1

De bestaande schoolboeken:
1. Kijk- en Leerboek I
2. Kijk- en Leerboek II
3. Kijk- en Leerkaarten I
4. Kijk- en Leerkaarten II
5. Timmetjes Droomraket
6. Taal met Timmetje
7. Tellen met Timmetje
8. Wereldoriëntatie met Timmetje
9. Spelend leren met Timmetje
10. Timmetje’s Oefenboek (60 werkbladen)
11. Handleiding Kijk- en Leerboeken en Wereldoriëntatie

Uit het werkveld:


Ondertussen gaan de bezoeken aan scholen en het brengen van de schoolboekjes gewoon door. Zo kwam onze collega bijvoorbeeld bij een school aan, waar hij zo’n 50 boekjes wilde afgeven. De directrice had de week daarvoor een boekje ter inzage gehad en besloot nu voor alle kinderen een boekje aan te vragen. Ze vond het voor zowel de Kindergarten kinderen als de 1e klassers geschikt om mee te werken. Het bleek nu om meer als 100 kinderen te gaan! De politieman die bijna altijd op de schoolbezoeken meegaat is direct teruggereden naar het hoofdkwartier van politie, waar de boekjes liggen opgeslagen. Deze school lag gelukkig niet zo afgelegen als sommige scholen waar Brian Douglas komt. Bij aankomst stonden alle kinderen met leerkrachten in de hal klaar om de boekjes in ontvangst te nemen.

N1

In het onderstaand pdf staat een volledig rapport over de situatie in en van Roemenië. Om de tekst betreffende “kinderen” niet uit het verband te halen, staat het volledige rapport vermeld. Op pagina 3 kunt u het deel uit het rapport over kinderen lezen. Het rapport is in het Engels geschreven.
-----------------------------------
StatementRomaniaHumRights2015
-----------------------------------


Een ander opmerkelijk bezoek was bij een familie in een afgelegen dorpje, waar de vader al lang geleden vertrokken is en de moeder terminaal ziek is. Een twaalf jarig meisje verzorgt haar moeder al 4 jaar. Hier brengt St. RCHF regelmatig een bezoek en geeft wat eten of kijkt wat er het hardste nodig is. B. Douglas heeft bij dit bezoek ook alle Timmetje Muis boekjes aan het meisje gegeven. Het krijgen van zulke boekjes is bij ons misschien niet veel bijzonders, maar voor dit meisje was het een ander verhaal. Wij hebben iets dergelijks persoonlijk mogen meemaken tijdens ons bezoek in 2014. Daar bezochten wij met de burgemeester van een dorp een sportveldje, waar ook een gebouw stond voor de sporters voor het omkleden en een paar wasbakken. In twee kamertjes naast dit gebouw mocht een moeder met drie kindjes wonen. Zij had helemaal niets en werd door het dorp een beetje verzorgd. Ook St.RCHF brengt hier kleding en voedsel, wanneer iemand in de buurt is. Deze keer konden we wat kinderkleding brengen en we gaven ook de Timmetje Muis boekjes aan de kinderen. Het meisje aan wie ik het boekje gaf was totaal verbaasd dat ze iets kreeg en was helemaal in de ban van het boekje in haar handen. De blik die ik van dit meisje kreeg, is tot op de dag van vandaag bij mij gebleven. Deze ervaring leerde mij ook de waarde van die ene daad van geven te zien en te voelen, die recht tegenover de enorme individualiserende en consumerende maatschappij staat, waaruit ik zelf kom. DIT is de motivatie en stimulans om met het bedenken, tekenen en aanvragen van financiële middelen door te gaan.

N2

Het dagelijks leven is en blijft voor velen een uitdaging.

N3

Dat geldt voor groot en klein!
Maar met ons project vinden we, zoals bovenstaande voorbeelden, regelmatig momenten waarbij wij ons bewust zijn van waarom wij ons werk doen. Geven is tenslotte een positieve kracht die wij niet mogen onderschatten.


Werkbezoek Roemenie april 2019Report visit Romania april 2019